Dubai Konsolosluğu / Dubai Büyükelçiliği & Vize Sahteciliği

Dubai Konsolosluğu veya Dubai Büyükelçiliği ismi altında Birleşik Arap Emirlikleri’ne ait herhangi bir makam mevcut değildir.

Dubai bir ülke olmadığı için; Türkiye’de veya başka bir ülkede Konsolosluğunun ya da Büyükelçiliğinin olması mümkün değildir. Dubai; Birleşik Arap Emirlikleri’nin 7 (yedi) emirliğinden oluşan federal yapısından yalnızca bir tane emirliğin ismidir.

(Emirlikler: Dubai, Abu Dhabi, Ajman, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah, Umm al-Quwain)

Seyahatinizi Nezarette Geçirmeyin

birlesik-arap-emirlikleri-tutuklama

Bu yazının devamında, vize sahteciliğinin nasıl yapıldığı ve dolandırılmış yolcuların havalimanında gözaltına alınması gibi olumsuz durumlar hakkında bilgi verilmektedir. Kendi güvenliğiniz için Konsolosluk / Büyükelçilik gibi unvanları kullanan sahte internet sitelerine karşı dikkatli olmalı, bu sitelere herhangi bir ücret gönderiminde bulunmamalı ve Pasaport, Kimlik gibi birtakım özel belgelerinizi bu gibi sahte siteler ile kesinlikle paylaşmamalısınız.

Büyükelçilik: Bir ülkenin, temsil edilmek istendiği başka bir ülkenin başkentinde yalnızca bir tane bulunan ve temsil ettiği ülkenin en yetkili diplomatik kurumudur.

Konsolosluk: Bir ülkenin, başka bir ülkede birden fazla ve farklı şehirlerinde bulunabilecek, diplomatik olmayan daimi temsilciliğidir.

Birleşik Arap Emirlikleri - Ankara Büyükelçiliği

Adres: 596.Sok No : 5 – Sancak Mah. Çankaya / Ankara
Telefon-1 : +90 (312) 4901414
Telefon-2 : +90 (312) 4901468
Fax : +90 (312) 4912333
E-Posta : [email protected]
Web: http://uae-embassy.ae/Embassies/tr

Kaynak: Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
(https://cd.mfa.gov.tr/mission/mission-list?clickedId=13)

Birleşik Arap Emirlikleri - İstanbul Başkonsolosluğu

Adres: Konaklar Mah. Meşeli Sok. No:11 P.K: 34330 4. Levent İSTANBUL
Telefon-1 : +90 (212) 317 9257
Telefon-2 : +90 (212) 317 9258
Fax : +90 (212) 278 0570
E-Posta : [email protected]

Kaynak: Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
(https://cd.mfa.gov.tr/mission/mission-list?clickedId=13)

Resmi Yetkili Garantör (sponsor)

Dubai vize başvuruları Birleşik Arap Emirlikleri Ankara Büyükelçiliği’nden veya İstanbul Başkonsolosluğu’ndan yapılmamakta olup, Yalnızca BAE İkametgah ve Dışişleri Genel Müdürlüğü GDRFA’nın (General Directorate of Residency and Foreigners Affairs) resmi olarak yetkilendirmiş olduğu Birleşik Arap Emirlikleri merkezli vize sağlayıcı sponsorlar aracılığıyla yapılabilmektedir.

Örnek resimde; General Directorate of Residency and Foreigners Affairs – GDRFA (İkametgah ve Dışişleri Genel Müdürlüğü) tarafından, vize başvurularınıza sponsor (garantör) olan şirketimiz Arabian Oryx’e verilen yetki belgesi yer almaktadır. Bu yetki belgeleri her sene başında 1’er yıl daha yenilenmektedir. Yetki belgesi olmayan hiçbir şirket, Birleşik Arap Emirlikleri vizesi başvurularını işleme alamamaktadır.

yetki-belgesi
Resmi Yetki Lisansı

Sahte Dubai Vizesi

Birçok konuda olduğu gibi Birleşik Arap Emirlikleri – Dubai vizesi işlemlerinde de sahtecilik durumları söz konusu olabilmekte ve dolandırılan vatandaşlarımızın sayısı ne yazık ki gün geçtikçe artabilmektedir.

Sahte vizenin düzenlenme yöntemleri

ornek-dubai-vizesi
Örnek Dubai Vizesi

Dubai vizesi; ülkelerin resmi temsilcilikleri tarafından pasaportunuza yapıştırılan bir vize tipi değildir. E-Posta adresinize PDF formatında gönderilen bir Elektronik Vize (E-vize)’dir.

Pasaport, kimlik ve fotoğraf gibi belgelerinizle birlikte sizden ödeme alan bazı kişiler veya internet siteleri, başkasına ait gerçek bir Dubai vizesi üzerindeki bilgileri, sizden temin etmiş olduğu pasaportunuzun üzerindeki bilgileriniz ile uyumlu olacak şekilde değiştirip, vizenin fotoğraf bölümüne sizin fotoğrafınızı yapıştırarak sanki devlet tarafından düzenlenmiş gerçek bir Dubai vizesiymiş gibi sizlere gönderebilir.

Uçuşa Kabul Edilmek

Gerçek bir vize aldığını düşünerek; bilmediği hâlde sahte bir vize ile seyahat eden mağdur, Türkiye’den çıkış yapacağı ve uçağa bineceği esnada genel olarak bir sorun ile karşılaşmaz. Çünkü Pasaport kontrol polisi ve havayolunun yer hizmetleri ekibi tarafından yalnızca vizenin mevcut olup olmadığına, vizenin üzerinde yazan tarihin seyahat için yeterli olup olmadığına ve vizenin üzerinde yazan bilgilerin seyahat sahibinin pasaportundaki bilgilerle örtüşüp örtüşmediğine dikkat edilmektedir.

Yer ekipleri tarafından gerçekleştirilen genel kontrol uygulamalarında; vizenin geçerli ve yasal bir vize olup olmadığı Birleşik Arap Emirlikleri devletinin resmi internet portalından neredeyse hiç kontrol edilmediği için; sahte bir vize ile seyahat eden mağdur yolcu; aslında hiç binmemesi gereken bir uçağa binmiş olacaktır.

pasaport-kontrolu

Birleşik Arap Emirlikleri'nde Gözaltına Alınmak

sahte-vize

Dolandırılmış olan mağdur yolcu Birleşik Arap Emirlikleri’ne iniş yaptığı zaman B.A.E. pasaport kontrol polisleri tarafından vize kontrolü yapıldığı esnada; geçerli bir vizesinin olmadığını ve kendisine gönderilen vizenin sahte olduğunu öğrenir. Bununla birlikte; bilmediği hâlde sahte vize ile seyahat eden yolcu hakkında derhal yasal işlem başlatılır ve bu yolcular Birleşik Arap Emirlikleri polis memurları tarafından gözaltına alınırlar. İyi derecede Arapça veya İngilizce bilmiyorsanız; kendinizi ifade edemeyeceğinizden dolayı, tercüman gelene kadar çok zor anlar yaşayabilirsiniz.

Böyle bir durumla karşılaşmamak adına; vizenizi, üzerinde yer alan çeşitli numaralar vasıtasıyla Birleşik Arap Emirlikleri devletine ait resmi internet siteden kontrol etmeniz önerilir.

Vizenin Kontrol Edilmesi

dubaivizesi.com.tr üzerinden gerçekleştirilen tüm vize başvurularında, başvuru sahiplerine, vizelerinin geçerliliğini kontrol edebilmeleri için; Birleşik Arap Emirlikleri İçişleri Bakanlığı’na ait internet sitesinde özel olarak hazırlanmış bir web portalının erişim bilgileri ve sorgu işleminin nasıl yapılacağını anlatan bir doküman, vize onayını takiben başvuru takibi sayfası içerisinde gösterilmektedir.

Herhangi bir dolandırıcılık mağduru olma ihtimalinizi önlemek adına, Konsolosluk / Büyükelçilik gibi sıfatları kullanarak sizlerden ücret talep eden hiçbir kişiye veya internet sitesine itibar etmemeniz ve herhangi bir belgenizi (Pasaport, Kimlik vb.) bu gibi sahte siteler ile paylaşmamanızı tavsiye ederiz. Bu gibi internet sitelerine yüklediğiniz veya E-Posta / WhatsApp aracılığı ile gönderdiğiniz kimlik bilgilerinizin başka türlü yasadışı eylemler için kullanılabileceğini unutmayınız ve dokümanlarınızı yalnızca Dubai Vizesi Başvuru Formu‘nda belirtilen ilgili evrak alanlarına yükleyiniz.

Vize Geçerlilik Kontrolünüzü aşağıdaki tuşa tıklayarak gerçekleştirebilirsiniz.

Vize Kontrolü

Ucuza Vize Dolandırıcılığı

Dolandırıcıların bir diğer ortak özelliği, bir ürünü / hizmeti ucuza vereceklerini vaat etmeleridir. Dolandırıcılar bunun için “piyasa oluşturucu” faaliyetler yürütürler.

Dolandırıcılar piyasa değeri örneğin 150 USD olan bir ürün / hizmet için sahte piyasa oluşturabilmek adına birden fazla internet sitesi kurarlar ve bu internet sitelerinde söz konusu ürünün / hizmetin değerini örneğin 100 USD olarak gösterirler. Bu siteleri ziyaret eden dolandırıcılık mağdurları, maliyetinden bile çok daha aşağıda satılan bir ürünü / hizmeti alacaklarını zannederek bu siteler tarafından yönlendirilen kişilere veya banka hesaplarına para transferi gerçekleştirler. Para transferi gerçekleştirdikten sonra ise tüm iletişim kanalları kendilerine kapatılır ve mağdur dolandırılmış olur.

Vize Dolandırıcılığı
dubai-vize-ucreti-kredi-karti-odemesi

Bu tarz dolandırıcı sitelerin bir diğer ortak özelliği, genel olarak Kredi Kartı ile ödeme yöntemlerinin bulunmamasıdır. Çünkü bankalar güvenilir olmayan internet sitelerine herhangi bir pos vermemektedir. Dolandırıcılar bir şekilde Sanal Pos alabilse bile bu yöntemle dolandırıcılık yapmayı genelde pek tercih etmemektedirler. Çünkü Sanal Pos üzerinden alınan ödemeler için; bu ödemelerin hesaba aktarılmasına bankalar tarafından genel olarak 15 gün, 30 gün, 45 gün gibi sürelerle bloke konulmaktadır. Bunun amacı; dolandırıcılık mağduru olmuş kart hamilleri tarafından gelebilecek itirazlar karşısında tedbir almaktır. Asıl amaç kart hamillerinin güvenliğini sağlamaktır.

Bu sebeple dolandırıcılar, hemen sonuca erişemeyecekleri bir yöntem ile dolandırıcılık yapmayı tercih etmezler. Çünkü banka tarafından bir süreliğine bloke konulan ödemelere, kart sahibi tarafından haklı bir itiraz gelirse, blokedeki bu tutarlar işyerine aktarılmaz ve kart sahibinin hakları korunmuş olur.

Başvurunuz Reddedildi Yalanı

Bu yöntemde dolandırıcılar; dolandırıcılık faaliyetlerini daha uzun bir süre devam ettirebilmek adına, başvuruda bulunan kişileri en az şekilde şüphelendirmeye veya hiç şüphe duymamalarını sağlamaya çalışırlar. Konu genel olarak şu şekilde işlemektedir:

Örneğin 4 kişilik bir aile veya arkadaş grubu için yapılan bir vize başvurusunda; 3 kişinin vize başvuru işlemleri gerçekten yapılır ve onaylanan vize, vize sahiplerine gönderilir. Ancak geriye kalan 1 kişi için vize başvurusu hiçbir şekilde yapılmaz. Fakat başvuru sahibine; “3 kişinin vizesi onaylandı. Diğer kişinin vize başvurusu reddedildi.” denmekte ve bu kişinin başvuru için ödemiş olduğu ücret tamamen zimmete geçirilmektedir.

Bu durumda mağdur kişiler; “Söylenilen şey muhtemelen doğdudur. Geriye kalan kişinin vize başvurusu gerçekten reddedilmiştir. Zira vize başvurusu yaptığımız yer eğer dolandırıcı olsaydı; 4 kişi için ödemiş olduğumuz başvuru ücretinin tamamına el koyarlardı. Ancak 3 kişinin vizesini gönderdiler. Demek ki diğer kişinin vize başvurusu gerçekten reddedilmiş. Ortada bir dolandırıcılık yok.” şeklinde çok yanlış bir düşünceye kapılabilirler. Başvurusunun reddedilmesiyle alakalı olarak başvuru sahibine herhangi bir doküman gönderilemez. Çünkü gerçekleştirilmiş ya da reddedilmiş bir başvuru yoktur ve hiç olmamıştır.

Vize Sahtekarlığı

Daha da vahimi bu tarz sahtekarlıklar yapan dolandırıcılar, sözde reddedilen vize başvurusu için “yeni bir başvuru yapılırsa bu sefer onaylanacağı bilgisini -içeriden- aldıkları” şeklindeki bir yalana, başvurusu sözde reddedilen başvuru sahibini inandırmaya çalışarak, bu başvuru sahibinden yeniden bir başvuru ücreti talep ederler. Diğer 3 kişinin başvurusunun onaylandığını gören başvuru sahibi bu konuya ikna olur ve sahtekârlara tekrar bir başvuru ücreti gönderir. Bu durumda dolandırıcılık yapan sahtekârlar; yaptıkları dolandırıcılığın üzerini örtbas edebilmek için, daha önce başvurusu sözde reddedilen başvuru sahibi için gerçekten bir başvuruda bulunurlar ve onaylanan vizeyi mağdura gönderirler. Konuyu değerlendiren mağdur, ilk gönderdiği ücret doğrultusunda reddedildiği söylenen başvurusunun gerçekten reddedildiğine ikna olmuştur. İkinci gönderdiği ücret doğrultusunda vizesinin onaylandığını gördüğü zaman da bu konuyu daha fazla üstelememektedir. Bu durumda art niyetli sahtekârların gerçekleştirmiş olduğu dolandırıcılık eyleminden elde ettikleri ücret bu dolandırıcıların yanına kâr kalmaktadır.

(*) dubaivizesi.com.tr üzerinden gerçekleştirilen tüm vize başvurularında, başvurunun reddedilmesi hâlinde; başvurunun reddedildiğini gösteren bir belge başvuru sahibine mutlaka gönderilir. Bununla beraber, 30 günlük tek girişli ve Ekspres dubai vizesi başvurularında, sadece Türk Vatandaşlarına özel olan, başvuru ücretinin tamamının iade edilmesi politikası uygulanır ve başvuru ücreti politikamız doğrultusunda iade edilir.

Yukarıdaki örnekte belirtildiği gibi bir sahtekârlığa maruz kalmamak için, size reddedildiği söylenen başvurunuz hakkında İkametgah ve Dışişleri Genel Müdürlüğü‘nün +971 4 313 9999 numaralı telefonundan bilgi talep edebilirsiniz.

(*) Politika pandemi koşulları göz önünde bulundurularak askıya alınabilir. Lütfen başvurunuzu gerçekleştirmeden önce okuyup onaylayacağınız hizmet sözleşmesinde bu politikanın mevcut olup olmadığını kontrol ediniz. Aksi hâlde herhangi bir ücret iadesi söz konusu olmamaktadır.